Ta kontakt for en uforpliktende samtale

Fem steg for endring - og hvordan spise en elefant

bagasje elefant mirakelspørsmål nlp richard bandler selvledelse selvutvikling Oct 22, 2021

Jeg liker godt elefanter! De er fantastiske dyr, så store og rolige, de er utholdende, og veldig kjærlige mødre. Det sies at elefanter har god hukommelse. Forskning har bekreftet at det stemmer. Og det er veldig nyttig for elefanten å huske hvor vannhullene kommer bare det blir regn, og å huske hvem som har hjulpet dem og hvem som ikke er snille. Men elefanthukommelse er ikke bare av det gode. Det medfører at det som er gjort aldri glemmes! Det blir med videre og farger livet. 

Har du elefanthukommelse? Har du tunge steiner i ryggsekken din som hører fortiden til og som hindrer deg å leve et godt liv her og nå?

En annen historie om elefanter er at dersom man fanger små babyelefanter (håper virkelig ikke det blir gjort lenger...), og binder dem fast i et ganske tynt tau, så lærer de at dette tauet hindrer dem i å rømme. Denne lærdommen glemmer de ikke, og dermed trengs det bare det samme tynne tauet også når elefanten har blitt voksen. 

Vi som står utenfor og ser forstår jo at det bare er for den svære elefanten å sparke litt med beinet, så vil tauet ryke og elefanten er fri. For elefanten er tauet derimot et uoverstigelig hinder for frihet.

Sånn er det ofte med oss mennesker også. Det vi har lært og erfart tidlig i livet kan bli liggende i ryggsekken og holde oss tilbake fra å utvikle oss og leve et godt liv, fri fra gamle mønstre og erfaringer. Ofte er dette lettere å se for de som ser det utenfra, vanskeligere for den som har disse erfaringene på innsida.

"Det beste med fortiden er at den er over."
Richard Bandler (skaper av NLP-coaching.)

Det kan virke veldig forenklet å si det slik, men faktisk er det en god leveregel å minne seg selv på. For det du gjør når du lar gamle og mindre gode erfaringer farge dagen i dag og i morgen er å gjenoppleve det som har skjedd. Og det kan sette deg i en ressurssvak tilstand. 

Trøsten er at det faktisk er ganske mange gode øvelser og triks du kan bruke for å kvitte deg med gamle minner og erfaringer som holder deg tilbake. Så hva kan du gjøre annerledes selv, dersom du ønsker å kvitte deg med tung bagasje og tau som hindrer deg i å leve det livet du fortjener?

Jeg vil jo selvfølgelig anbefale å ta kontakt med en coach som kan bidra med blikk utenfra og gode spørsmål slik at du kan oppnå innsikt, gi slipp og gjøre endring. 

Men det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å endre tankemønstre. For det er det vi snakker om. Endre måten du tenker på. Så her får du en øvelse du kan bruke for å endre tankemønster.

Og selv om det kan se enkelt ut, så vil det virke når du gjør jobben, og det er lurt å gjøre flere ganger. Husk at du har øvd på de dumme tingene i lang tid, nå er det tid for å øve på det som er bra for deg😃!

Mirakelspørsmålet

Finn fram et blankt ark, eller en skrivebok, og en god penn. Sett deg på et godt sted og pass på at du kan få være i fred med deg selv og tankene dine. Arket du fyller kan du kvitte deg med etterpå hvis du vil. Det er viktig å skrive ned, det gir klarhet og ro i tankeprosessen. 

1. Skriv ned ditt problem, i korte trekk. Når du har gjort det, spør deg selv: Vil du ha det slik? Hvor mye lenger vil du ha det slik? Hva har du tidligere gjort for å endre på det?

Fortsett å stille spørsmål til deg selv, og skriv svarene ned: Hva betyr dette for deg? På en skala fra 1-10, hvor plagsomt er dette for deg? Hvordan vil det påvirke resten av ditt liv, kanskje dine barn eller andre kjære, dersom du ikke gjør noe med det? Våg å være ærlig.

2. Ta en liten pause, drikk en slurk te, og tenk nå at du er en god venn som kan se dette utenfra. Hvilke spørsmål vil du stille? Er du klar for en annen måte å tenke på?

3. Tegn en vannrett linje under det du har skrevet. Nå har du satt strek for det som har vært. Sett nå ord på følgende: Hvordan ønsker du å ha det? Hvordan ønsker du å leve? Hvor viktig er det for deg å gjøre endring?

4. Mirakelspørsmålet
Lukk øynene nå og forestill deg at når du våkner i morgen tidlig, så oppdager du at problemet som ved et mirakel er løst. Alt vondt er borte og alt er som du ønsker at det skal være!

Hvordan vil du vite at dette mirakelet har skjedd? Siden du sov når det skjedde? Hvordan vil det føles? Hvordan vil det være å stå opp og møte verden? Hva vil de rundt deg merke som er annerledes med deg? Hvem vil bli den første som oppdager det? Hva mer vil være nytt og annerledes?

5. Bruk et øyeblikk nå til å nyte følelsen av at problemet er løst, og gi deg selv anerkjennelse for at du har fått til endring! Trekk pusten dypt og kjenn at et smil brer seg i ansiktet ditt😊! Liker du det sånn det er nå? På en skala fra 1-10, hvordan har du det nå? Hvis du er fornøyd med prosessen så ta med deg det du trenger, og gå videre. Hvis du har behov for mer, så gjenta prosessen, eller gjør noe annet. 

Det er jo et annet ordtak også - om elefanter:

Hvordan spise en elefant? Dele den opp i små deler og ta en bit av gangen!

Kanskje er det slik for deg også! Har du mye i bagasjen? Ta en bit av gangen! Jeg heier på deg🥰!

Ta gjerne kontakt dersom du ønsker hjelp til slike prosesser! Jeg kan hjelpe🧡!

 

 

Trenger du hjelp til å finne igjen dine superkrefter? 

Ta kontakt med meg

Bli med på min epost-liste

Skriv inn navn og epostadresse her så kommer du på min epost-liste. Jeg vil sende deg blogginnlegg og annen informasjon jeg håper du vil like. 

Jeg vil aldri gi epostadressen din til noen andre, og jeg lover å ikke spamme deg:)! Du kan når som helst melde deg av lista.