Ta kontakt for en uforpliktende samtale

Ta kontroll over tankene dine

bagasje bekymringer circle of influence selvledelse tankemønstre tanker Mar 03, 2022

Det er uro i Europa, og krigen i Ukraina gjør at mange av oss kjenner på bekymring og uro. Kanskje har du nære og kjære som er i krigsområder, kanskje har du selv erfaring fra urolige områder i verden. Kanskje frykter du for at Putin vender blikket mot sine naboer i nord. 

Er du av dem som har lett for å gruble mye? Plages du av at tanker og bekymringer surrer oppe i hodet ditt og aldri gir deg fred? Sliter du med å sovne om kvelden, eller våkner du kanskje midt på natta og ikke får sove igjen fordi tankene kverner? Kjennes det ut som et eneste stort kaos oppe i hodet og du sliter med å finne ro?

Du er ikke alene!

Når kroppen din er i fryktmodus mye av tida så blir den veldig sliten. Det er ikke bra, verken for deg eller for de rundt deg. Så hvordan kan du hanskes med disse tankene og bekymringene?

Det beste er å snakke med noen om det, ikke gå alene med tankene dine! Del dem med noen du stoler på. 

Du har makt over tankene dine

Det er mange som tror at tanker bare dukker opp helt av seg selv, at vi må tro på alle tankene som kommer og at vi ikke kan styre dem. Det er ikke sant. Jeg sammenligner tanker med skyer på himmelen. De blåser forbi meg, og jeg velger selv hvilke tanker jeg vil plukke ned og bruke tid på, og hvilke jeg vil la blåse videre. Jeg kan ta et aktivt valg i forhold til hvilke tanker jeg vil ta med meg videre. Det kan du også!

Du har tillatelse til å være glad - også i utfordrende tider

Det fins ulike strategier som du kan hjelpe deg selv med. Jeg skal beskrive en her, men først av alt vil jeg si at du kan tillate deg selv å ikke være bekymret hele tida. Det er viktig å bruke energien riktig, og vi hjelper ingen ved å tenke mange bekymringstanker. 

Jeg bekymrer meg mye og det plager meg, hva kan jeg gjøre?

Bekymringssirkelen er en fin øvelse for å rydde og sortere egne tanker og bekymringer som du enkelt kan bruke når tankesurret og grublingen tar overhånd. På denne måten vil du få mer kontroll på tankene dine, og du kan lettere finne ro og hvile. Ofte hjelper det å bli bevisst hvilke tanker som surrer, og hva grublingen handler om slik at du kan gjøre plass for mer nyttige og hyggelige tanker, og det blir lettere å falle til ro.

Steg 1: Bevisstgjøring

Ta et blankt ark og skriv ned hvilke konkrete bekymringer og tanker som surrer i hodet og som du bruker mye tid på. Ta en skikkelig hjernedump og tøm hodet for alle tankene og bekymringene du bærer på. Bruk et ekstra ark hvis du trenger mer plass. Du kan gjerne starte setningene med "Jeg er bekymret for..." eller "Jeg er redd for..." dersom det er riktig for deg.

Steg 2: Sortering

Ta et nytt ark og del det i to med en strek. De tankene og bekymringene du faktisk kan gjøre noe med skriver du nå opp på nytt over streken. De tankene og bekymringene du ikke kan gjøre noe med skriver du opp under streken. 

Steg 3: Refleksjon

Ta for deg hver enkelt tanke og bekymring, og bestem deg nå for hvilke du kan du stryke ut og hvilke du vil ta med deg videre. Du trenger energien din til noe annet enn å la bevisstheten fylles av bekymringer du uansett ikke har kontroll på eller kan styre. Du vil oppdage at det ikke lenger oppleves nødvendig å bruke energi og tid på alle. 

Så hvilke av dine bekymringer kan du nå legge helt vekk? Hvilke tanker og bekymringer ønsker du å beholde? Hva vil du faktisk gjøre for å påvirke det som bekymrer deg? Noen bekymringer og frykter er helt naturlig - og bra å ha med seg.

Et eksempel kan være at jeg er bekymrer meg over om tenåringen min ser videoklipp fra krigen på TikTok. Det er en bekymring jeg tenker jeg skal ta på alvor, og gjøre noe med. Jeg vil snakke med barnet mitt om dette, og hvis nødvendig begrense hennes mulighet til å bruke apper som gjør at hun utsettes for redsler. 

Repetere

Det kan hende du vil gjenta denne øvelsen flere ganger. Å bekymre seg er for mange en vane det kan være nødvendig å øve på for å bli kvitt. 

Circle of Influence 

Stephen R. Covey laget denne modellen, Circle of influence, for å hjelpe oss å bli bevisst hva vi bruker tankekraft på. Å skille mellom det som vi faktisk kan påvirke, det vi kan gjøre noe med, og det vi ikke kan gjøre noe med, er nyttig. Kanskje du - som meg - finner ut at det er en hel del ting det ikke er nødvendig å bruke energi på. Vi får uansett ikke gjort noe med det. Det ligger utenfor vår kontroll.

Når det gjelder tanker og bekymringer rundt krig i Europa, så er det ikke mye jeg kan påvirke eller kontrollere. Så hva kan jeg gjøre som vil hjelpe meg selv? Noen kjøper jod-tabletter og blir roligere av å ha det på plass. Vi kan gi penger til hjelpeorganisasjoner, og møte opp på fakkeltog og demonstrasjoner. Vi kan jobbe med oss selv og bli et fredeligere menneske inni oss selv, og sammen med de vi har rundt oss. Rett og slett bidra selv til en fredelig sameksistens der vi er. Det har betydning!

---

Hvis du ønsker en pdf-fil som hjelper deg med denne metoden, så finner du det ved å klikke her: Ro i tankesurret (kausvolcoaching.no)

Trenger du hjelp til å finne igjen dine superkrefter? 

Ta kontakt med meg

Bli med på min epost-liste

Skriv inn navn og epostadresse her så kommer du på min epost-liste. Jeg vil sende deg blogginnlegg og annen informasjon jeg håper du vil like. 

Jeg vil aldri gi epostadressen din til noen andre, og jeg lover å ikke spamme deg:)! Du kan når som helst melde deg av lista.